Over mijzelf

Je altijd gelukkig voelen kan niet. Ik zou er bijna aan willen toevoegen ‘helemaal niet als je in de overgang zit’. Dat wij als mens streven naar een zo gelukkig mogelijk leven, vind ik mooi. Laten we dat blijven doen, maar daarbij niet vergeten dat het ongelukkig zijn, of voelen, een normaal onderdeel is van het leven. Het één kan niet zonder het ander.
Zo denk ik ook over ‘mijn’ overgang. Het heeft mij geholpen te accepteren dat sommige dingen erbij horen. Het erover praten en herkenning zoeken bij anderen heeft mij meer bewust gemaakt en heeft eraan bijgedragen meer begrip te kweken bij mijn omgeving.

Al enige jaren heb ik een coach- en trainingspraktijk waarbij ik mij o.a. richt op stresspreventie in het onderwijs (www.esthermusch.nl). Tijdens die coachtrajecten heb ik ontdekt dat vrouwen van 45+ naast burn-outklachten ook in meer of mindere mate last hebben van de overgang. Naast het serieus nemen van de klachten, of deze nu burn-out of overgang gerelateerd zijn, besteed ik aandacht aan het accepteren van de fase waarin iemand zich bevindt. Het heeft bij mij even geduurd voordat ik er achter kwam dat mijn gedrag gerelateerd was aan de overgang. Mijn eigen ervaringen met de overgang ben ik binnen mijn coachtrajecten gaan gebruiken. Hoe lullig ook, we worden ouder en kunnen niet meer hetzelfde als toen we dertig waren. Het herkennen van bepaald gedrag en gevoel helpt hoe je er mee om kunt gaan. Ik liet mij leiden door mijn gedachtes en nu ben ik de leider over mijn gedachtes.
Dat gun ik jou ook! Begrijp jezelf weer. Zelf vind ik dat ik door de overgang rijker ben geworden, rustiger en minder oordelend.